När du ska köra på halkbana i Stockholm

För att ta körkort måste du genomföra den så kallade risktvåan. Du får testa på att köra i halka. Boka tid på en halkbana i Stockholm genom din körskola.

I hela Sverige finns risk för halka på vägen. Främst vintertid, då is och snö påverkar väglaget. Detta kan även ske under vår och höst. På sommaren kan halka uppstå vid regn. Då kan vägbanan bli hal eller vattenplaning kan uppstå. En obligatorisk del för att kunna ta körkort är att köra på halkbana.

Halkbana ingår i en utbildning som numera kallas för risktvåan. För att köra på en halkbana i Stockholm brukar det vara enklast att göra risktvåan genom en trafikskola. Antingen ingår den i ett paketerbjudande som du köper, eller så bokar du den separat. I risktvåan får du först ett kortare teoretiskt moment. Där går du tillsammans med en erfaren körlärare igenom vad du behöver tänka på när du kör på halt underlag.

Halkbana – obligatorisk utbildning för körkortet

Efter den teoretiska delen ger ni er ut i bil på halkbanan. En halkbana är en specialbyggd yta där du säkert kan öva på hur du ska hantera bilen vid halka. Du får känna på hur det känns att köra när det är halt. Bilen beter sig annorlunda. Du får också lära dig och öva på hur du ska köra säkert när det är halt.

Du kommer få prova att få sladd på bilen, det vill säga att bilen tappar väggreppet och glider. Du får öva på att häva sladden på ett säkert sätt. Risktvåan, med sin teoretiska del och den praktiska delen på halkbana är ett utbildningstillfälle. Du får lära dig om och prova på situationer med halka. Här finns ingen provdel, utan det är att genomföra utbildningen som är det obligatoriska för att ta körkort.

För att kunna få mer information besök hemsida: halkbanastockholm.biz